Kladdkakans dag

Är det någon som har missat att det är kladdkakans dag idag? Det har inte jag. Med tanke på att jag dagligen läser olika matbloggar så har jag inspirerats till max. Valet gällande efterätt till kvällen AW-middag med kompisarna är därför givet. Det är klart att vi måste fira denna lilla godsak.

Med tanke på att det blev en liten miss i handlingen och jag glömde köpa smör så får jag slänga ihop den så fort som jag kommer hem. Inte optimalt kanske, en kladdkaka är ju nästan alltid godast dagen efter men det går säkert bra ändå. Nu får jag dessutom lite extra tid på mig att bestämma vilken jag ska göra men med det lutar åt kladdkakan med after eight.

Kladdkaka-med-after-eight-680x1024

närbild-Kladdkaka-med-after-eight-

100 g smör

100 g (12 rutor) after eight

2 st ägg

2 dl strösocker

2.5 dl vetemjöl

3 msk kakao

1.5 tsk bakpulver

Glasyr

150 g (18 rutor) after eight

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. (Om du använder en teflonform behöver den ej smörjas och bröas.) Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen innan smöret är helt smält och rör om så att det sista smälter. Lägg därefter i mintchokladrutorna (after eight) och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt smör- och chokladblandningen. Rör om eller kör på lägsta hastigheten med elvispen. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör ner blandningen i chokladsmeten. Använd sked eller elvisp på lägsta-till-medel hastighet. Häll smeten i formen och grädda sedan i 18 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Ta ut tårtan och täck den med mintchokladrutorna till glasyren. Grädda ytterligare 3-5 minuter så att mintchokladrutorna smälter. Ta ut den ur ugnen och bred sedan ut den smälta mintchokladen så att den täcker hela kakan. Låt sedan kakan svalna och glasyren stelna och först därefter kan man ta bort den löstagbara kanten. Servera gärna med en klick grädde.

IMG_9682.JPG

3 reaktion på “Kladdkakans dag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *