Här hemma försöker vi äta ekologiskt men jag ska erkänna att vi fuskar en del. Vi kan helt klart bli mycket bättre på det. Efter att ha sett Coops films om ekoeffekten blir jag ännu mer taggad till att köpa ekologiskt.

Den här filmen visar vad som händer i kroppen när en vanlig svensk barnfamilj går från att äta ”vanlig” mat till ekomat. Den handlar om ett experiment utfört av IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av Coop. Du hittar IVL:s rapport på coop.se/ekoeffekten, men så här gick undersökningen till i korthet:

Familjen Palmberg blev utvalda som testfamilj. De började med att äta en vecka ”som vanligt”, alltså ingen ekologisk mat. Alla familjemedlemmar lämnade dagligen urinprov. Proverna analyserades av IVL, på tolv olika bekämpningsmedel. Man hittar bara det man letar efter, och det förekommer väldigt många olika bekämpningsmedel i jordbruket världen över, så IVL var tvungna att göra ett urval bland alla dessa. Åtta av de tolv bekämpningsmedel som valdes ut hittades i familjen Palmbergs urin.
Därefter åt familjen Palmberg enbart ekologisk mat i två veckor, och även nu togs urinprover varje dag. Redan efter några dagar hade halterna av bekämpningsmedel sjunkit dramatiskt. I många fall var de nere på noll.

Resultatet är verkligen skrämmande! Så kära läsare, låt oss börja äta mer ekologiskt. Om vi dessutom blir fler som köper det kanske prisskillnaderna minskar också så att valet blir ännu mer självklart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *