Vad blir det för mat idag? Den frågan får jag nästan direkt när jag hämtar hem killarna. Då det gäller att alltid ha ett svar annars blir det alltid önskemål om pannkaka;)

En favorit hemma oss är lax. Pojkarna älskar det. Spelar nästan ingen roll hur den serveras. Det mesta går hem. Men vi har en hel del favoritrecept som vi brukar variera mellan. Idag blir det saltbakad lax med citronsås. Så fräsch och god!

 

4 portionsbitar lax med skinn 
grovt salt( kan utesluts om filéerna är skinnfria, blir annars för salt)

Sås
2 dl lätt crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde (15%)
1 grönsaksbuljongtärning
1 citron
salt

1/2 dl skuren dill eller gräslök

Sätt ugnen på 150°C. Täck en ugnssäker form med grovt salt. Lägg laxen i formen med skinnsidan ner mot saltet. Sätt in mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C.
Sås: Koka upp crème fraiche och grädde med smulad buljongtärning under omrörning. Smaka av med pressad citronsaft och eventuellt salt. Rör ner dill eller gräslök strax innan serveringen.
Servera med pressad potatis, sockerärter alt. broccoli  och citronklyftor.

3 kommentarer till “Saltbakad lax med citronsås

  1. Åh vad gott! Jag och barnen älskar lax, men pappan är not to keen… Vi brukar passa på när han är borta. En favorit är Abbas citronsås, den på påse och även vitvinssåsen till torsk - mums!

    Ha en fin dag! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *