När vi hade gäster över i fredags var jag riktigt sugen på att baka bröd. Det var så länge sedan jag bakade med gluten. Och vilken skillnad det är! Degen blir så otroligt mjuk och smidig.

Hade spanat in denna enkla focaccia på Lindas blogg och resultatet blev riktigt bra. Detta ska jag verkligen göra om! Går ju dessutom att variera garneringen efter det som passar maten bäst.

 focaccia med tomat

Enkel focaccia med tomat och basilika

25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja (eller rapsolja)
1 tsk salt
5–6 dl vetemjöl

Garnering
olivolja (eller rapsolja)
flingsalt
14–18 cocktailtomater
färsk basilika (eller rosmarin)
½–1 rödlök

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler

7 kommentarer till “Enkel focaccia med tomat och basilika

  1. Den ser ljuvligt god ut! Jag vet, det är så himla enkelt att baka med vanligt mjöl. Jag saknar det ibland.
    Tänker att jag skall köpa hem mjöl och baka vanligt till oss andra. Det är väl mitt dåliga samvete som gör att jag bakar glutenfritt till oss alla så att inte vår stora dotter blir sugen och ledsen på det vi äter?:)

    Nu är jag tillbaka i bloggvärlden och håller på att läser ikapp allt jag missat här inne. Kolla om du har tipsat om lite bra höst mode osv. Det är du riktigt bra på!!

    Stor kram Carola

  2. JA focaccia är ju så smarrigt och enkelt! Brukar baka det när vi ska ha gäster å det är alltid lika uppskattat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *