Glutenfria saffransbullar

Ett måste till jul här hemma är saffransbullar och förra helgen lyckades jag ju som sagt äntligen få till riktigt goda glutenfria lussebullar också. Lycka!

Så nu kommer jag bara göra dessa och strunta i att göra två olika sorter( glutenfria och med gluten) för dessa var så förbaskat goda. Med tanke på allt smör och den krämiga konsistensen går det (knappt) att känns någon skillnad. Och det bästa av allt är att de går utmäkt att frysa. Bara att ta fram och tina (ganska varmt) en stund innan så blir bullarna som nygräddade.

Nu blir det som sagt lite kvällsfika var och varannan kväll här hemma men är det snart jul så är det:)

Här har jag kombinerat receptet på de goda lussekatterna med min favoritfyllning som hittade hos Matplatsen för många år sedan.

Det blir ca 15-20 bullar

Ingredienser
50 g röd jäst
75 g smör (alt laktos- eller mjölkfritt)
2 dl mjölk (alt laktosfri eller mjölkfri)
1 dl fint riven/pressad kokt potatis
1 dl vit sirap
1 ägg och 1 ägg till pensling (går att utesluta om man inte tål det)
1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)
2 krm salt
0,5 krm kardemumma (den får fram saffransmaken bättre)
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
500 g Sempers lågproteinmix (1 paket) + ca 1-2 dl till. Degen ska inte vara kletig!

Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
1 msk mjölk/vatten

Dekorering
Pärlsocker

Koka 2-3 potatisar, låt de svalna och pressa. Knäck ett ägg i ett glas. Häll över ca 1 msk mjölk eller vatten och rör om. Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Observera att äggblandningen inte ska vara för kall, när du penslar bullarna. Så ställ den inte i kylen! Ta fram russinen ifall du vill dekorera med dem. Ta fram 2 st bakplåtar och lägg bakplåtspapper på.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll mjölken över det varma smälta smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Häll smör-blandningen över jästen och rör om. När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om. Häll nu i mixen (500 g) plus ev 1/4 dl till och knåda med degkrokar i 3-5 minuter. Degen ska vara trådig och fortfarande vara kletig. Det är viktigt att inte ha i mer mix inför första jäsningen.Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min.

Häll ca 0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det. Knåda nu i mjölmix med händerna tills degen känns smidig. Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmix om du tycker att det kletar på händerna. OBS! Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt med degen. Spara dock lite till att ev mjöla underlaget med.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar. Eftersom bullarna blir ganska saftiga och lite kladdiga rekommenderar jag att lägga de i bullformar( använd även gärna en muffinsplåt men inget måste). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med det uppvispade ägget och på med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 225-250 C, i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.

3 reaktion på “Glutenfria saffransbullar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *