Sugen på saftiga, glutenfria lussebullar?

Nu är det inte ens två veckor kvar till julafton. Helt galet, tiden rusar verkligen iväg. 

Och jag som inte ens hunnit med hälften av allt jag tänkt baka och fixa. Det blir nog till att skriva en prioriteringslista snart. Något som jag kommer högt upp på den listan är de saftiga glutenfria lussebullarna som jag skrev om här. Skriver ner receptet ännu en gång ifall att ni skulle vilja testa.

DSC_1108

Här har jag kombinerat receptet på de goda lussekatterna med min favoritfyllning som hittade hos Matplatsen för många år sedan.

Det blir ca 15-20 bullar

Ingredienser
50 g röd jäst
75 g smör (alt laktos- eller mjölkfritt)
2 dl mjölk (alt laktosfri eller mjölkfri)
1 dl fint riven/pressad kokt potatis
1 dl vit sirap
1 ägg och 1 ägg till pensling (går att utesluta om man inte tål det)
1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)
2 krm salt
0,5 krm kardemumma (den får fram saffransmaken bättre)
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
500 g Sempers lågproteinmix (1 paket) + ca 1-2 dl till. Degen ska inte vara kletig!

Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
1 msk mjölk/vatten

Dekorering
Pärlsocker

Koka 2-3 potatisar, låt de svalna och pressa. Knäck ett ägg i ett glas. Häll över ca 1 msk mjölk eller vatten och rör om. Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Observera att äggblandningen inte ska vara för kall, när du penslar bullarna. Så ställ den inte i kylen! Ta fram russinen ifall du vill dekorera med dem. Ta fram 2 st bakplåtar och lägg bakplåtspapper på.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll mjölken över det varma smälta smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Häll smör-blandningen över jästen och rör om. När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om. Häll nu i mixen (500 g) plus ev 1/4 dl till och knåda med degkrokar i 3-5 minuter. Degen ska vara trådig och fortfarande vara kletig. Det är viktigt att inte ha i mer mix inför första jäsningen.Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min.

Häll ca 0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det. Knåda nu i mjölmix med händerna tills degen känns smidig. Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmix om du tycker att det kletar på händerna. OBS! Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt med degen. Spara dock lite till att ev mjöla underlaget med.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar. Eftersom bullarna blir ganska saftiga och lite kladdiga rekommenderar jag att lägga de i bullformar( använd även gärna en muffinsplåt men inget måste). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med det uppvispade ägget och på med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 225-250 C, i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.

3 reaktion på “Sugen på saftiga, glutenfria lussebullar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *