Den senaste veckan har vi ätit så mycket gott. Och då tänker jag inte bara på resturangbesöket och hämtmaten som vi åt när vi var barnfria i några dagar. Utan faktiskt den maten som jag själv lagat. Älskar ju att prova nya recept.

Och givetvis tänkte jag dela med mig av recepten här så mina läsare också kan bli inspirerande men även för min egna skull. Bloggen har blivit min lilla recept och inspirationsbok när jag är tom på ideér.

Först ut är gårdagens middag.

Coq au vin

En rätt som min mamma bjöd oss på vid något tillfälle förra året, och som uppskattades av alla i familjen. Och det blev samma respons denna gång. Så gott! Passar lika bra som en bjudmat till ett stort sällskap som till söndagsmiddagen med familjen.

Recept och bilder kommer härifrån.

coq au vin

Coq au vin

1 kg kycklingbröstfilé ( jag använde kycklinglårfilé)
1 tsk salt/svartpeppar
smör till stekning
200 gram rökt sidfläsk alt bacon
5 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
50 gram champignoner
5 dl rött vin
2 dl vatten
5 msk kycklingfond, flytande
1 msk soya
4 lagerblad
2 tsk timjan, torkad

Parmesancrème fraiche:
4-5 dl crème fraiche
3 dl parmesan, grovriven
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm salt & svartpeppar
1 tsk honung, flytande

Fröströssel:
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor

Örthack:
½ kruka timjan, färsk
½ kruka persilja, färsk

Coq au vin:
Skär kycklingen i stora bitar, salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kycklingen, rör om och låt steka några minuter. Finskiva fläsket, skala och skär lök och vitlök i mindre bitar. Skölj champignonerna och dela på mitten. Lägg över den stekta kycklingen i en gryta och häll över vin, vatten, kycklingfond, soja, lagerblad och torkad timjan. Låt koka ihop i ca 10-15 minuter. Stek fläsk, lök, vitlök och champignoner i stekpannan och lägg sedan över i grytan, låt puttra ytterligare 15 minuter. Smaka av!

Parmesancrème fraiche:
Blanda ihop i en skål, crème fraiche, grovriven parmesan, vitlökshack, salt/peppar och honung.

Fröströssel:
Hetta upp en stekpanna och lägg i frön/nötter i några minuter och rör om. De skall få fin färg och en rostad smakkaraktär utan att bli brända.

Örthack:
Grovhacka timjan och persilja just innan servering och toppa grytan och var portion med.

Vid servering:
Toppa den varma grytan med fröströssel och örthack, samt ha skålar bredvid med parmesancrèmefraiche, fröströssel, örthack och en härlig grönsallad. Eventuellt en skål med nykokt råris och ett surdegsbröd.

3 kommentarer till “Coq au vin

  1. Gud va gott !
    Jag tycker ju att det är super kul att laga mat,
    och jag älskar att ÄTA vällagade middagar 🙂
    Det här är en rätt som jag dock inte har testat - ÄN !!
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *