Äntligen fredag!

Idag var det tungt att gå upp, har ont i kroppen och känner mig riktigt sliten. Men det är självförvållat. Klarade äntligen att springa milen i går ( eller okej, 9,7km) men ändå. Hade jag inte haft världens bästa träningskompis vid min sida som drog mig runt i regnet så hade jag aldrig gjort det. Usch vad jag tycker att det är tråkig att springa. Önskar att jag kunde komma över det någon gång. Och faktiskt se framemot en joggingtur. Men nej. Jag är inte där. Inte än i alla fall. Men skam den som ger sig, mirakel kan ju ske:)

Men nu blir det andra bullar. Bokstavligt tavlat. Igår såg jag närmligen flera ( på sociala medier) som hade bakat bullar så i helgen ska jag unna mig en och annan bulle jag med( har ett gäng som ligger i frysen och väntar). Har ni inte testat dessa glutenfria kanelbullar ( originalrecept från Kusten är klar) är det nästan ett måste.

Riktigt saftiga och goda!

Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kanelbullar

50 gr röd jäst ( jag använde torr jäst denna gång)
75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)
2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller rismjölk)
1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten). Det går även att frysa den rivna potatisen till det är dags att baka.
2/3 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
1,5 tsk kardemumma
1,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg till degen och 1 ägg till pensling (går bra att utesluta om du inte tål ägg)
1/2 pkt (250 gr) Sempers lågproteinmix (spara 1/4 dl till utbakning)
1/2 pkt (250 gr) Sempers finmix (spara 1/4 dl till utbakning)
(Du kan behöva ca 0,5 – 1 dl mer mix om du bakar med mjölk så att den inte kletar)

Fyllning till kanelbullarna
150 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)
1 dl strösocker
6 tsk kanel
2 tsk kardemumma
Rör ihop allt med en gaffel till en smet, så det bara är att ber ut på den utkavlade degen

Förberedelser: Sätt ugnen på 250°C. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper eller bullformar. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling (alternativt laktosfri mjölk eller mjölkfri vätska). Ställ åt sidan. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl. Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk) Mjöla bakbordet med lite av resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna!

Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning. Rulla ihop längden och skär till bullar som du lägger i bullformarna. Låt jäsa i 20 – 30 minuter under handduk. Pensla bullarna och dekorera med pärlsocker. Sätt de i mitten av ugnen i ca 3 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton! Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i ca 3 minuter till. Låt svalna under bakduk.

Mums!

3 kommentarer till “Äntligen fredag och glutenfria kanelbullar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *