Idag är det som sagt Chokladbollens dag. Och jag som försöker tänka lite på mitt sockerintag provade att slänga ihop ett gäng nyttiga chokladbollar igår. Jag trodde att barnen skulle rynka på näsan och fråga efter ”vanliga” men tvärt om. Adam slängde i sig sin direkt, han märke inte ens någon skillnad. Alvin, den lilla finsmakaren, kände att det var något annorlunda och försökte lista ut vad det var. Men tillslut gav han upp och gav betyget: supergoda!

Och jag håller med, riktigt goda!

Okej, kanske inte riktigt samma sak som en ”riktig” chokladboll men en riktigt bra alternativ när man vill undvika socker. Så dessa kommer jag definitivt göra om många gånger. 

Nyttiga chokladbollar

1 påse ekologiska dadlar (urkärnade) 200g<
2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!
1/2 dl grovhackade cashewnötter
1/2 dl kokoschips
2 1/2 dl glutenfritt havregryn
4 msk kakao (jag använde Kung Markattas kakao)
1 koppar espressokaffe ( ca 2-3 msk)
Kokos alt. krossade kokosflan att rulla bollarna i.

Mixa ihop alla ingredienser (gärna i en matberedare eller mixer). Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor eller krossade kokoschips som jag gjorde eftersom vi hade slut på kokosflingor. Ställ in bollarna kallt innan servering.

En kommentar till “Nyttiga chokladbollar-glutenfria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *