Jag är medlem i olika Facebook-grupper och i veckan såg jag att flera hade hyllat ett recept med glutenfria hönekakor. Och nu förstår jag varför. Så otroligt goda! Receptet kommer från Glutenfria Godsaker.

Adam som annars vägrar att smaka mina glutenfria bröd gav dessa hönekakor högsta betyg. Äntligen äter han något annat än rostsmörgås. Och dessa hönekakor är ju perfekt att ha med sig på sommarens alla utflykter!

Detta måste ni bara prova!

Glutenfria hönökakor

25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, (jag använde Semper Mix)
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning
Smält smör eller olja till pensling ( jag använde Milda kockens val)

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad( rätt kladdigt så ett tips är att ha lite olja på händerna)Dela degen i 6 bitar och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör eller olja. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

4 kommentarer till “Glutenfria hönökakor

  1. Hej vet du vad man kan ersätta havregrynen med? Min man inte tål inte de även fast de är glutenfria. Måste vara helt naturligt glutenfritt mvh Jeanette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *