Augusti är här och det betyder att det är dags att frossa i kräftor. Tänkte passa på att tipsa om lite godsaker som passar till kräftskivan. Är lite knasig och börjar med efterrätten…

 Kan verkligen rekommendera denna glutenfria diam- & kolapajen

Mums!

(Originalreceptet hittade jag här)

Glutenfri daimpaj

Daim- & kolapaj( glutenfri)

10–12 bitar

ca 3-4 dl glutenfri mjölmix
100 g smör, rumsvarmt

½ dl florsocker

1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!

Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde 

Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare). Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

2 kommentarer till “Söt daim&kolapaj-glutenfri 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *