Augusti är här och det betyder att det är dags att frossa i kräftor. Tänkte passa på att tipsa om lite godsaker som passar till kräftskivan. Är lite knasig och börjar med efterrätten…
Kan verkligen rekommendera denna glutenfria diam- & kolapajen.
Mums!
(Originalreceptet hittade jag här)
Daim- & kolapaj( glutenfri)
10–12 bitar
ca 3-4 dl glutenfri mjölmix
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade
Till servering
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare). Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.
Mumms sååå gottit ♡ ….
/Kram fina & hoppas du njuter solen &…kakan 🙂
mumms såg riktigt gott ut