Gott nyttår

Så var det dags för årets sista dag!

Jag kommer att minnas 2016 som ett bra år. Det har varit ett år fyllt av många fina stunder, främst tillsammans med mina älskade killar men det har såklart också funnits en del tuffa stunder. Men det är väl precis så livet ska vara. Lite upp och ner ibland. Jag brukar tänka på något jag läst i böckerna om Alfons Åberg:

Om det är roligt jämt, så visste man ju inte att det var roligt! Var ni glada att ni är lessna! Tråkiga saker finns till bara för att man ska märka skillnad när det roliga kommer sen.”

//Utdrag från boken Lyckliga Alfons

2017 hoppas jag blir ett tryggare och mer kärleksfullt år. För alla! Det är på tok för mycket hemskt som händer runtomkring i vår värld! Vi måste börja visa varandra kärlek, respekt, förståelse och värme!

Ta hand om varandra och fira lugnt! Smäll helst inte så många raketer, tänk på djur och natur.


0

Pepparkaksglass

Mitt sista snabba tips inför nyårsfirandet är nog det enklaste! 

Hemmagjord glass utan glassmaskin

När vi hade gäster över hemma dagarna innan jul bjöd vi på denna pepparkaksglass och den blev väldigt omtyckt. 

Receptet hittade jag här.

Och det bästa av allt, det går att byta ut pepparkakorna mot nästan vad som helst: Daim ( vi har testat detta flera gånger och det är hur gott som helst!), hallon, blåbär, after eight, choklad mm. 

Bara fantasin som sätter gränser! 

5 dl vispgrädde 1 burk kondenserad mjölk, sockrad (397 g) 100–150 g pepparkakor, grovt krossade

Garnering några grovt krossade pepparkakor alt små pepparkakor

Vispa grädden fluffig i en skål (men inte för hårt). Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda noga. Rör ner de krossade pepparkakorna i glassmeten.Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Strö lite krossade pepparkakor på ytan. Täck formen med plast och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.


0

Romtårta till nyår

Nu är det bara en dag kvar till nyårsafton. Många av er kanske redan är klara med alla menyer men tänkte passa på att tipsa om två lätta och väldigt uppskattade recept! 

Först ut:

romtårta!

Så enkelt men så löjligt gott! Uppskattas alltid av alla gäster. 

Romtårta 200 g philadelphiaost 2 dl creme fraiche 1 finhackad rödlök salt svart rom (gärna finkornig) röd rom (gärna finkornig) salta kex ( glutenfria kex som rekommeneras är FINAX ost Crackers)

Blanda Philadelphia, creme fraiche och finhackad rödlök.Rör inte för mycket för då riskerar den att bli lös. Smaka av med salt. Forma smeten till en kupol eller tårta på en tallrik. Bred över rom i önskat mönster. Lägg salta kex runt om och servera! Gästerna skedar sedan i sig romtårtan med hjälp av kexen.


0

Banoffee pie i portionsglas

Mitt andra tips när det kommer till efterrätt till nyår är Banoffe pie i portionsglas!

Gillar man kombon av kex, kola, grädde, banan och daim( som vi gör) så kommer man älska denna!

Receptet hittade jag hos Jenny.

Banoffee pie i portionsglas ( ca 10 st)

200 gram digestive ( glutenfria om man vill göra den glutenfri så klart) 100 gram smör (extra saltat) 1 burk karamelliserad mjölk 2 bananer 2 1/2 dl vispgrädde 2 grovhackade dubbeldaim

Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg. Fördela ut i glasen, och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.

Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp.


0

Tips till nyår: Efterrätt med blåbär

Igår tipsade jag ju om en god varmrätt till nyår. Så nu kommer därför ett tips på en god efterrätt också. Går utmärkt att förbereda redan på morgonen vilket är väldigt skönt. Älskar efterrätter som man kan förbereda! 

Receptet hittade jag hos Jenny.

Efterrätt med blåbär (ca 4-6 portioner) 100 gram te.x havrekakor eller digestive ( går utmärkt med glutenfria) 30 gram smält smör

Fyllningen: 300 gram mascarpone 1/2 skal av riven citron 1 dl vispgrädde 1 dl creme fraiche 2 msk florsocker

Blåbärstopping: 200 gram blåbär ( går bra med frysta ) 4 msk strösocker 2 msk vaniljsocker

Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar. Vispa grädden luftig( inte för hårt!) och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.  


0