I veckan packade vi väskorna och åkte ut till svärmors landställe. Man måste passa på att vara lite spontan när man fortfarande har semester. Sol, lek, bad ( i alla fall för barnens del) och som alltid massor av gott att äta. Det känns inte som att vi gjort annat än att äta gott och onyttigt denna sommar. Men men, det får det bli ändring på efter semestern.

Till landet hade jag bl.a med mig kakor som verkligen gick hem hos barnen. Sönernas kusinerna var snabba med att hylla kakorna:

- Du bakar jättegoda kakor Kristin!
Så otroligt roligt att höra. Framförallt när det kommer så spontant.

Receptet hittade jag hos Söta Saker men jag gjorde kakorna glutenfria samt bytte ut hälften av rörsockret till farinsocker. Blev verkligen hur bra som helst.

Dessa måste ni bara testa! Lite sega och härliga i mitten men spröda runt kanterna. Går dessutom utmärkt att frysa.

Denna gång testade jag även att forma hälften som runda kakor och hälften som lite mindre snittkakor. Perfekt om man inte vill ha en så stor kaka.

Spröda kanelbullekakor- glutenfria

100 g rumsvarmt smör
1 dl rörströsocker
1 dl farinsocker
1 tsk kanel
1 ägg
3 ½ dl Finax Röda mjölmix
1 ½ tsk bikarbonat
en liten nypa salt
pärlsocker till garnering

Rör ihop smör, socker och kanel till en fluffig smet. Använda gärna en matberedare. Rör ner ägget. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och rör ner i smeten. Rulla bollar (som små chokladbollar ungefär) och ställ ut på plåtar med bakplåtspapper. Tycker man att det klibbar för mycket kan man ha lite mjöl på händerna. Tänk på att ha lite avstånd mellan bollarna, eftersom kakorna gärna flyter ut! Strö lite pärlsocker över varje kaka. Grädda i 175 graders värme i 10 minuter. Häll ev på lite extra pärlsocker direkt efter att kakorna kommer ut från ugnen.

Vill man hellre göra snittar formar man degen till avlånga, ganska smala ( ca 2 cm hög och 3-4 cm bred) korvar. Tänk även här på att ha avstånd mellan korvarna. Två korvar per plåt blir bra. Platta till korvarna något och strö över pärlsocker. Grädda i 175 graders värme i ca 10-12 minuter. Häll ev på lite extra pärlsocker direkt efter att kakorna kommer ut från ugnen. Dela eventuellt på kakorna om de är för stora ( det gjorde jag) när de fortfarande är mjuka.

En kommentar till “Glutenfria kakor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *