Förutom ett antal timmar på fotbollsplanen spenderade jag större delen av gårdagen i köket. Jag hade nämligen lovat familjen att baka bullar. Svågern och hans barn hängde även här en stund på dagen så när det väl var dags att provsmaka bullarna försvann nästan halva plåten.

Ett ganska bra betyg antar jag.

Jag använder mig alltid av samma grundrecept. Passar även utmärkt som semmelbullar eller lussekatter.

Tips! Jag brukar alltid jäsa mina bullar i ugnen. Jag brukar värma upp ugnen lite innan ( max 50 grader)så att ugnen är liten ljummen innan jag stoppar in degen. Uppdatering: Ugnen ska alltså inte vara på när bullarna jäser. Och vid andra omgången tar jag ut bullarna precis innan jag sätter på ugnen ( vår ugn kommer ganska snabbt upp till 225grader).

 

Glutenfria vaniljbullar

100 gr smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
2 tsk Fiberhusk
1 dl kesella ( alt creme fraiche)
1 dl socker
1 st ägg
1 krm salt
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
1 pkt, 500gr sempers glutenfria lågproteinmix (funkar även med vanliga mixen), Spara ca 1/2 dl till utbakning

Fyllning vaniljbullar:
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Rör ihop allt med en gaffel till en smet, så det bara är att ber ut på den utkavlade degen

Dekoration:
Ägg
Pärlsocker

Börja med att röra ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen. Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke,häll över vätskan och tillsätt fiberhusken. Låt svälla ca 10 min. Tillsätt ägg,kesella,socker,kardemumma och salt. Arbeta in mixen (men lämna kvar ca 1/2dl)  ordentligt,jag körde den i assistenten ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Platta ut degen till en rektangel och bred försiktigt på fyllningen. Rulla ihop längden och skär till bullar som du sedan lägger i bullformarna. Låt jäsa i  30 minuter under handduk. Sätt ugnen på ca 225grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och dekorera med pärlsocker. Sätt de i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

9 kommentarer till “Glutenfria vaniljbullar

  1. Du skriver att du jäser bullarna i ugnen? Blir inte det för varmt? Hur länge jäser dom i ugnen, eftersom ugnsvärmen ska upp till 225 grader så kan dom ju inte jäsa där så länge eller?

    • Nej ugnen ska inte vara på. Värmer upp ugnen till ca 50 grader innan och sen stänger jag av ugnen innan jag stoppar in bullarna. Så de inte jäser i en kall ugn. Men där är det nu varmare än vad det annars är hemma hos oss;)

  2. Hejsan!
    Degen blev väldigt lös för mig och det känns lite svårt att kunna rulla den till bullar. Jag hr följt receptet. Och har bara 1/2dl av mjölet kvar. Kan man tillsätta lite mer husk?

    • Hmm, jag rullar/viker in den rektangulära degen ( som en rulltårta) och skär sedan rullen i bitar bara. Annars är den svår att hantera. Men prova med lite mer mjöl kanske? Eller husk för den delen också men det har inte jag behövt. Vilken mjölmix använde du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *