Ni har säkert inte missat att jag älskar lussekatter och igår var det äntligen dags att baka årets första omgång. Denna gång delade jag dock hälften av degen och gjorde hälften som traditionella lussekatter och hälften som sockrade saffransbullar.

Bullarna påminner lite om munkar, så gillar man inte socker ska man inte prova dessa:) Annars kanske man kan doppa uppe på toppen bara och inte runt om hela (inte undersidan) bullen som jag gjorde.

Tips! Jag låter alltid degen jäsa i en ljummen ugn. Under tiden jag gör iordning degen sätter jag ugnen på 30 grader och när degen är redo för att jäsas stänger jag av ugnen och ställer in skålen/plåten i den ljumna ugnen.

Sockrade saffransbullar- glutenfria ca 20 st

100 gr smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
2 tsk Fiberhusk
1 dl kesella ( alt creme fraiche)
1 dl socker
1 st ägg
1 pkt saffran (mortla gärna med lite socker)
1 krm salt
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
ca 500gr glutenfria lågproteinmix( Sempers finns nu endast på Coop men Finax har en blå förpackning som säljs på ICA. Det funkar även bra med Finax röda mjölmix och Sempers andra mjölmixer), Spara ca 1/2 dl till utbakning

Dekoration:
Socker
Smör

Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke,häll över vätskan och tillsätt fiberhusken. Låt svälla ca 10 min. Tillsätt ägg,kesella,saffran,socker,kardemumma och salt. Arbeta in mixen (men lämna kvar ca 1/2dl)  ordentligt,jag körde den i assistenten ca 5 minuter.  Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Arbeta degen smidig och tillsätt mer mjölmix om det behövs. Rulla degen sedan som små bollar. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, i ca 5-7 minuter. Smält smör under tiden som bullarna gräddas och pensla bullarna när de fortfarande är varma. Doppa sedan bullarna i socker.

 

En kommentar till “Sockrade saffransbullar- glutenfria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *