Glutenfritt brytbröd


Grundsats glutenfria frallor
50g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 burk kesella ( funkar även med Creme fraiche)
1,5 msk fiberhusk
En skvätt sirap ( jag tog ca 1 msk)
En nypa salt( ca 1 kryddmått)
ca 500g glutenfritt mjöl ( jag använde sempers mix, funkar även med fin mix) + ca 1/2- 1 dl till om degen är alldeles för lös
Smält smöret och häll ner mjölken så att den också värms upp något. Blanda i fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen i en matberedare. Häll på mjölkblandningen, sirap, kesella och salt. Blanda i mjölmixen och kör i matberedaren i ca 5 minuter. Smeten liknar en köttbullesmet ( den ska inte gå att kavla ut eller så).
Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. Kör några varv till med matberedaren( eller med en slev men eftersom degen är rätt lös och klibbig brukar jag använda matberedaren). Addera mer mjölmix om degen är alldeles för klibbig.
Frallor: Lägg upp 12 klickar (ganska stora) på ett bakplåtspapper ( gärna av silikon så att de lossnar enkelt). Runda till dem lite med vattensköljda alt. oljade händer. Jäs igen i ca 15 minuter.
Brytbröd: Smörj en form med avtagbara kanter. Lägg i frallorna ( ca 7st) och låt gäsa i formen ( ca 15 min).
Grädda i 10-12 minuter i 225 grader. Brytbrödet behöve någon minut extra.
Låt svalna under bakduk.
Går utmärkt att frysa.

