Nyår närmar sig med stormsteg så jag tänkte passa på att tipsa om en grymt god middag som vi bjöd svärmor på när hon fyllde 70år!
Tror att det blir en repris till nyår faktiskt!
Oxfilé med madeirasås och dubbelbakad potatis, serveras gärna med lite ugnsbakade kvisttomater.
Så otroligt gott!
Det går dessutom att förbereda en hel del och det andra som görs direkt innan servering går relativt snabbt.
Jag föredrar helgrillad oxfilé men det är ju en smaksak. Går ju lika bra att steka köttet samtidigt som potatis gratineras i ugnen.
Receptet hittade jag hos Matplatsen.
Dubbelbakade potatisar
4 bakpotatisar
ca 1 dl crème fraiche
ca 2 dl riven ost
salt och svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Nagga potatisarna runt om och baka dom i ugnen på 225 grader till de är genombakade. Dela potatisarna och gröp ur innehållet och lägg i en skål, spar ca 1/2 cm runt om så inte skalet går sönder. Blanda potatisen med crème fraîche, ost och vitlök, smaka av med salt och peppar. Fördela röran i potatisskalen och ställ halvorna i en ugnssäker form. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
(Gott att ha stekt bacon i röran också, tips)
Pepparsås med madeira
2 st schalottenlökar
en klick smör
1 msk grönpeppar i lag
1 kalvbuljongtärning
1 dl madeira
1 msk kinesisk soja
1 dl creme friache
3 dl vispgrädde
en nypa socker
salt & svartpeppar
Finhacka löken och lät den och grönpepparen fräsa i smöret ett par minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.
Ugnsbakade tomater
Tomaterna ugnsrostas med lite olja på 150 C i ca 30 minuter,