I lördags var det som sagt kräftskiva här på gatan. Så otroligt mysigt och som vanligt hade vi tur med vädret. Visst blev det kallt framåt kvällen men vi hade ändå sol större delen av middagen. Så tacksamt. Att sitta ute och äta är ju helt klart litre trevligare om det är bra väder;)

Vi delade upp inköpen med våra kompisar så jag fick bl.a stå för västerbottenpajen. Recepet på denna goding hittade jag hos Catharina. Jag valde att inte göra den glutenfri denna gång eftersom barnen hade fullt upp med att äta annat.

Riktigt god måste jag säga men nästa gång ska jag nog ta lite mindre pajdeg.  Blev lite mycket för min smak. Eller så var det jag som kanske hade för liten pajform:)

Ljuvligt god Västerbottenpaj

Pajdeg
125 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning
500 g riven västerbottensost
3 ägg
4 dl grädde
1 nypa cayennepeppar

Skär ner smöret i små kuber och lägg i en bunke. Häll över mjöl och arbeta in mjölet i smöret med fingrarna. När det blir en smulig massa tillsätt kallt vatten och forma till en deg. Använd lite mjöl på händerna om den kladdar. Tryck ut degen i en pajform, ca 30 cm i diameter och lägg in i frysen. (Minst 45 min, eller över natten.) Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Ta ut pajdegen från frysen och nagga botten med en gaffel, sätt in i ugnen i ca 15-20 min så pajskalet blir för-gräddat. Det bör inte ta så mycket färg! Gör äggstanningen. Vispa samman ägg, grädde och en nypa cayennepeppar. När pajskalet fått yta och en aning gyllene till färgen, ta ut, låt svalna lite och lägg på den rivna osten. Häll sedan över äggstanningen och ställ in i ugnen igen. Och då på 170 grader varmluft i ca 25-30 min. Ta ut pajen och låt den svalna. Godast är att servera den ljummen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *