Glutenfria lussekatter

Jag var ju som sagt helt lyrisk i söndags efter att ha bakat en omgång glutenfria lussekatter som blev hur goda som helst!

Och självklart vill jag sprida receptet vidare så att blev upptäcker detta recept och slipper stå och slita sitt hår över misslyckade lussekatter i framtiden. Receptet hittade hos duktiga Kusten är klar ( ett tips till alla er som ka baka glutenfritt)

Stort plus för den ”användarvänliga” degen (inte alls kletig som många andra glutenfria degar lätt blir). Killarna turades om att rulla lussekatter, glasögon och ja givetvis en och annan ”bajskorv” också:)

Och som pricken över i:et är det alltid lika skoj att sätta fast russin. Och givetvis ska varannat russin in i munnen också.

Ingredienser (ca 15-20st)

50 g röd jäst
75 g smör (alt laktos- eller mjölkfritt)
2 dl mjölk (alt laktosfri eller mjölkfri)
1 dl fint riven/pressad kokt potatis
1 dl vit sirap
1 ägg och 1 ägg till pensling (går att utesluta om man inte tål det)
1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)
2 krm salt
0,5 krm kardemumma (den får fram saffransmaken bättre)
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
500 g Sempers lågproteinmix (1 paket) + ca 1-2 dl till. Degen ska inte vara kletig!

Pensling

1 ägg
1 msk mjölk/vatten

Dekorering

Russin

Koka 2-3 potatisar, låt de svalna och pressa. Knäck ett ägg i ett glas. Häll över ca 1 msk mjölk eller vatten och rör om. Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Observera att äggblandningen inte ska vara för kall, när du penslar bullarna. Så ställ den inte i kylen! Ta fram russinen ifall du vill dekorera med dem. Ta fram 2 st bakplåtar och lägg bakplåtspapper på.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll mjölken över det varma smälta smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Häll smör-blandningen över jästen och rör om. När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om. Häll nu i mixen (500 g) plus ev 1/4 dl till och knåda med degkrokar i 3-5 minuter. Degen ska vara trådig och fortfarande vara kletig. Det är viktigt att inte ha i mer mix inför första jäsningen.Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min.

Häll ca 0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det. Knåda nu i mjölmix med händerna tills degen känns smidig. Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmix om du tycker att det kletar på händerna. OBS! Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt med degen. Spara dock lite till att ev mjöla underlaget med när du formar figurer. Rulla ut längder till lussekatter i önskade figurer. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Garnera med russin. Tryck till dem en aning så att de fastnar och inte jäser upp under gräddningen. Pensla på äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga. Låt svalna under handduk.

 

4 reaktion på “Glutenfria lussekatter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *