Häromkvällen hade vi några vänner över på middag och till efterrätt provade jag en paj som jag varit sugen på att göra länge. Adam älskar ju daim så det kändes som ett säkert kort men det är alltid spännande att prova nya recept.

Kombinationen av frasigt pajskal med en seg och god kolafyllg, toppad med hackad Daim. Håller med Lindas Bakskola ( där jag hittade originalreceptet), bedårande gott!

Jag hade ganska (läs egentligen väldigt jobbigt) att få till den glutenfria pajdegen men tillslut så blev den bra. Hällde på lite mer mjöl där det behövdes och tryckte ut degen med hjälp av handlovarna. Då gick det kanon:)

Glutenfri daimpaj

Daim- & kolapaj

10–12 bitar

ca 3-4 dl glutenfri mjölmix
100 g smör, rumsvarmt

½ dl florsocker

1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!

Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde 

Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare). Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

5 kommentarer till “Glutenfri Daim- &kolapaj

  1. Pingback: Halloncurdpaj på chokladpenslad mördegsbotten toppad med italiensk maräng | josefinfridalinnea

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *