Glutenfria chockladmuffins med daimgrädde

Efterrätten som jag var så sugen på att göra till gårdagens middag blev en katastrof! Det skulle ha varit en frusen key lime paj men eftersom att den fick stå och vänta på straffarna( detta j*äkla fotbolls VM) så blev det bara en enda stor soppa. Jag hade aldrig trott att den skulle smälta så fort men tydligen. Surt och tråkig när jag hade förberett hela förmiddagen inför detta och sen blev det bara pannkaka av alltihopa. Våra kära gäster var i alla fall snälla och höll en god min och sa att smakerna var ju goda:) Jag tror också att den kan vara väldigt god och ska ge den ett försök till men då äta upp den direkt när den kommer ut från frysen.

Något annat som i alla fall blev lyckat igår var mina glutenfria chokladmuffins med daimgrädde! Jag hade ingen Philadelphiaost hemma så jag fick ta det som fanns i kylen och det blev ju riktigt bra. Smaksättningen på grädden får ju att variera hur mycket som helst men jag vill att den skulle passa till chokladmuffinsen samt att det skulle vara glutenfritt så då blev Daim mitt val.

140629 039

140629 041

140629 048

Till ca 8 lagomstora muffins. Grunderna till receptet kommer härifrån.

 ägg

2 dl strösocker

2 msk kakao

3 dl glutenfri mjölmix

1 1/2 tsk bakpulver

1/3 tsk salt

100 g smör

1 dl mjölk

Daimgrädde

1 1/2 dl Grädde

1 Daim, ca 50gram

Börja med att göra daimgrädden först eftersom att den är bäst när den har fått stå en stund. Hacka daimen i mindre bitar och värm den sedan tillsammans med grädden i en kastrull. Det ska absolut inte kocka utan låt den smälta på svag värme en längre stund istället. Kyl sedan ner och vispa grädden till ett hårt skum strax innan servering.

Sätt ugnen på 200 grader.  Välj gärna lite hårdare formar eller använd dubbla så flyter inte muffinsen ut då smeten blir ganska lös. Vispa ägg och socker med en elvisp tills smeten är ljus och pösig. Rör ihop kakaon med mjölmixen, bakpulvret och saltet i en annan skål.  Smält smöret i en skål i mikron. Häll smält smör, mjölken och mjölblandningen i äggsmeten. Rör om tills det är en slät smet utan klumpar. Fyll muffinsformarna till hälften med smet. Om du fyller dem till mer än hälften finns det risk att muffinsen rinner över. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 15 minuter. Känn efter med en potatissticka om de är färdiga. Jag tycker att de är färdiga när den är lite kladdig men inte degig.

Dekorera med daimgrädden.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>