Kött, sås och potatis. Det är något som jag förknippar med min kära mormor. När hon levde och var på benen så var det just kött, sås och potatis som hon gärna bjöd på. Såsen, den var ljuvlig. Vattnas direkt i minnen när jag tänker på den men köttet. En torr fläskkotlett med ben. Den minns jag tyvärr också( förlåt mormor). Jag önskar därför att jag kunde få bjuda henne på middagen som vi åt i söndags. Långkokta fläskkotletter i gräddsås. Löjligt gott och såsen smakar precis som mormors. Pojkarna var lyriska de med, Adam tog om tre gånger;)

Receptet hittade jag hos Viktoria men har gjort om det lite.

fläskotletter

Långkokta fläskkotletter i gräddsås
Recept för ca 6 port:

ca 8 fläskkotletter utan ben
1 morot
1 gul lök
salt & peppar
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk italiensk kalvfond
1 d grädde
2 dl créme fraiche
soja
salt & peppar

Salta och peppra kotletterna och bryn dem på bägge sidor i en rymlig stekpanna. Hacka lök och morot grovt och strö över. Täck med vatten. Smula ner buljongtärningen och lägg i lagerbladet. Häll i kalvfonden. Låt småputtra under lock i 2-3 h, tills köttet blivit så mört så det nästan faller i sär Vänd gärna på kotletterna ett par gånger under tiden.

Ta upp köttet och sila av såsen. Vispa ner grädde, creme fraiche, soja (efter smak, ca 1 msk) salt & peppar. Lägg i kotletterna igen och låt puttra ett par minuter utan lock så såsen kokar i hop och tjocknar( använd ev lite maizena). Servera med kokt potatis, kokta morötter och en god sallad.

4 kommentarer till “Långkokta fläskkotletter i gräddsås

  1. Vad smart, har liknande minnen som du, lite torrt och svårtuggade fläskkotletter som ju annars är bra mat. Jag har testat att låta dem puttar litegrann men det har inte hjälpt, självklart är det skillnad med 2-3 timmar och tio minuter så jag ska prova igen. Tack för tipset (och andra godsaker du bjuder på)!

    kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *