Det sprider sig en underbart doft i huset denna söndagseftermiddag.

I ugnen står det nämligen en riktig klassiker och puttrar: kyckling i lergryta!

Så saftigt, enkelt och gott!

Har ni förresten några andra tips på vad man kan laga i lergrytan får ni gärna hojta till!

Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta

En hel kyckling
2 palsternackor
2 morötter
1 purjolök
1 apelsin
1 burk majs
soja
persilja/oregano
salt&peppar

Sås:
skyn från kycklingen
2 1/2 dl grädde
soja

Till servering:
Ris
Sallad

Lägg lergrytan med lock i blöt ca 15 minuter. Skala och skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär purjolöken i skivor. Lägg rotfrukter, majs och purjolöken i bottnen på lergrytan. Gnid in kycklingen med soja, salt och peppar.Lägg kycklingen i lergrytan. Skiva halva apelsinen i skivor och lägg ovanpå kycklingen, häll resterande över kycklingen. Strö över persilja eller oregano. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 200°C. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft sipprar ut. Häll av skyn (som finns i lergrytan) i en kastrull och tillsätt grädde. Smaka av med soja, salt&peppar. Servera kycklingen tillsammans med ris, sås och en stor härlig sallad.

Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *