IMG_8806.PNG

IMG_8805.PNG

Äntligen! Ett år har gått sedan Adam fick sin celiaki diagnos och igår premiärbakade jag glutenfria kanelbullar. Jag har bakat en hel del glutenfritt men aldrig kanelbullar, jag har helt enkelt inte vågat. Jag ville inte förstöra min bild av nybakade smarriga kanelbullar som slukas av familjen strax efter att de kommer ut från ugnen. Jag googlade efter lite recept och gjorde mig egna lilla variant och resultatet blev bättre än väntat. De blev inte riktigt lika goda som mina vanliga bullar men nästintill. Det viktigaste av allt var att de fick tummen upp av Adam!

Receptet räcker till 20 normalstora bullar.

75 gram smör

25 gr jäst

1 msk fiberhusk

2 1/2 dl mjölk

1 dl kvarg

1/2 dl socker

1/2 tsk salt

1 msk kardemumma

1/2 dl ljus sirap
 1 paket finmix, 500gr
Fyllning:
Smör
Kanel
Socker
Topping:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smör( passa på att  ta fram en stor klick smör till fyllningen så att den blir mjuk när den ska bres ut) häll i mjölken och värm den till fingervarm. Smula ner jästen och rör om så den löser upp sig. Tillsätt fiberhusken och låt allt svälla i ca 10 minuter. Tillsätt de resterande ingredienserna som ska vara i degen. Låt degen knådas i en bakmaskin i ca 10 minuter och därefter ska den jäsas under bakduk i ytterligare 40 minuter.
Arbeta ut degen på ett mjölat( glutenfritt såklart) bakbord. Kavla ut degen och bred på rikligt med smör. Strö över lika rikligt med socker och kanel. Vik över allternativt rulla ihop degen och gör små bullar som läggs i bullformarna. Låt läsa under bakduk i ca 20 minuter och pensla med uppvispat ägg. Sist men inte mist ska pärlsocker strös på över bullarna.
Grädda i ugnen i ca 250 grader i 10 minuter.
Låt svalna på ett galler under en bakduk.
Servera gärna ljumna tillsammans med ett kallt glas mjölk.
Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *